De afgelopen jaren zijn er steeds meer flexwerkers in Nederland bijgekomen. Flexibele arbeid gaat vaak gepaard meerdere periodes zonder werk. Hiernaast kunnen flexwerkers ook structureel in een organisatie worden ingezet, zij beschikken dan wel over een flexibel arbeidscontract.

Terwijl het aantal medewerkers met een flexibel arbeidscontract in Nederland toeneemt, neemt het aantal medewerkers met een vaste arbeidscontract lichtelijk af.

De stijging is in verschillende branches te zien. Ook al lenen sommige beroepsfuncties zich beter voor flexibele arbeid dan andere. Zo is de horeca een grote speler als het gaat om flexibele arbeid. In hogere managementfuncties is het aandeel medewerkers met een flexibel arbeidscontract weer erg laag. Hierdoor zijn er verschillen te zien in de branches.

Voor zowel werkgevers als medewerkers biedt een flexibel arbeidscontract meerdere kansen. Zo is het voor vele medewerkers een juiste en laagdrempelige opstap naar de arbeidsmarkt. Zij kunnen zich oriënteren of het beoogde werk bij hun past. Hiernaast biedt het voor werkgevers ook vele voordelen. De continuïteit in het personeelsbestand kan worden gewaarborgd, kennis en vaardigheden kunnen op het juiste moment worden ingezet en werkgevers hebben een vermindering van werkgeversrisico’s wanneer zij bijvoorbeeld het juridisch werkgeverschap onderbrengen bij een payroll organisatie. Payroll zorgt daarnaast voor vermindering van diverse administratieve werkzaamheden.